З лісосмуг, де свищуть сніговиці,
Де не стало корму і тепла,
Перебрались лагідні синиці
У садки до нашого села.
В завірюху, ожеледь, морози
Стукають синиці у вікно,
З горобцями ділять на дорозі
Крихту хліба мерзлу і зерно.
Пригощав пташок я з годівниці
І почав нарешті відчувать,
Що для когось крихта — це дрібниця,
А для пташки — жить чи замерзать.
Анатолій Качан
Взимку, біля годівниць, можна побачити невеликих, енергійних, красивих пташок, які прилітають сюди у пошуках їжі. Це – синиці. В лісах України проживає 7 видів синиць, які схожі між собою за зовнішнім виглядом і поведінкою, але відрізняються за забарвленням. Синиці – типові комахоїдні птахи і хоча зимою комах немає вони залишаються зимувати в наших краях, витримують сніжні зими і морози, тому що здатні частково переключатися на рослинну і навіть тваринну їжу. Весною і влітку вони живуть в лісах, де в цей час багато їжі і вони тримаються подалі від людей. Зимою ж синицям важко прогодуватися і в пошуках їжі вони прилітають до людських осель, де дбайливі господарі влаштовують для них годівниці.
До годівниці, яка облаштована біля адмінприміщення Ічнянського національного природного парку, прилітає багато пташок. Часто тут можна побачити як ласують свіжим салом та насінням синиці: велика, блакитна та чорна.

Опубліковано у Новини. Додати до закладок Постійне посилання.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>