НЕ ПАЛІТЬ – ЦЕ ШКОДИТЬ ВАМ І ДОВКІЛЛЮ!

Ознаками приходу весни є танення снігу, перші тендітні квіти, що тягнуть до сонця свої голівки, перелітні птахи, які повертаються додому з теплих країв. Але, на жаль, останніми роками весна має ще одну характерну рису – димові завіси, які окутують землю сизою павутиною. Люди щороку палять опале листя, стерню, не замислюючись над тим, до яких наслідків це призводить. Багато хто вважає, що спалюючи залишки рослин проводить оновлення природи. Але насправді пройде багато часу, поки організми, що жили на випаленій території , зможуть відновитись. Адже вогняні язики поглинають все на своєму шляху: разом з бур’янами та листям гинуть ґрунтоутворюючі бактерії, зимуючі корисні комахи. Не мають змоги врятуватись і дитинчата тварин, а часто і дорослі особини, гинуть птахи, які збудували на землі свої гнізда і не полишають їх навіть під час смертельної небезпеки.
Стаття 77 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачає відповідальність за самовільне випалювання рослинності та її залишків і тягне за собою накладення штрафу на громадян від двадцяти до сорока неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб – від сімдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Якщо ви стали свідком пожежі на території Ічнянського національного природного парку, спробуйте загасити її підручними засобами, а якщо це неможливо – викличте пожежників (101) та повідомте працівників парку за телефоном (04633) 2-51-75.

Опубліковано у Новини. Додати до закладок Постійне посилання.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>