НЕПОКАЗНА ТА РІДКІСНА

Зазвичай вважають, що рослини, які занесені до Червоної книги України, повинні вражати небаченою красою. Втім, осока богемська далека від усталеного ідеалу. Це тендітна, невеликого розміру, світло-зелена рослина, яка не має квітів з яскравою оцвітиною, тому для представників широкого загалу – зовсім непоказна.
На Лівобережжі Дніпра відомо лише декілька місцезростань даного виду. І одне з них в Ічнянському національному природному парку. Географічне поширення осоки богемської досить цікаве. Вид було описано в Чехії (звідси і видова назва – богемська). Ареал її поширення не суцільний, нерівномірний, що проявляється в іншій специфічній рисі осоки богемської – складній життєвій стратегії. Цей вид не витримує конкуренції з боку інших видів, тому зростає на нетривалих у часі екотопах (оселищах) – виникаючих мілинах озер, ставків, невеличких річок з повільною течією та мулистим ґрунтом. У разі зникнення такої екологічної ніші зникає і осока богемська. У тому місці, де вперше було зафіксовано даний вид науковцями Ічнянського національного природного парку, він не спостерігався декілька років поспіль. Втім, детальні польові дослідження дозволили «перевідкрити» осоку богемську. Внаслідок зміни гідрологічного режиму вона «залишила» попереднє місцезростання і змістилась на периферію колишнього болота у зовсім не притаманне для себе місце.

Опубліковано у Новини. Додати до закладок Постійне посилання.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>