ЧАКЛУНКА-БУЗИНА

На території Ічнянського національного природного парку досить часто можна побачити розлогі кущі бузини чорної. Навесні вони вкриті мереживними китицями суцвіть, а восени обвішані дрібними намистинками чорних ягід.
Бузина – красива, але отруйна рослина. Всі її частини, крім квітів і ягід, містять токсичні речовини. За народними повір’ями це дерево чаклунське. Та, незважаючи на це, рослина здавна використовується у побуті. Чаєм з квітів бузини лікують кашель, запобігають запаленню легень, оздоровлюють хворі суглоби.
Подрібнене листя бузини має неприємний запах, тому у минулому його чіпляли до гриви коня, щоб відганяти мух. З ягід робили фарбу та чорнило. А ще бузинові ягоди – багате джерело вітамінів та мікроелементів. З них готують варення та джем. Але слід пам’ятати, що стиглі плоди обов’язково повинні бути термічно оброблені до споживання.
Тож, якщо бузина і має в собі щось магічне, то чари її спрямовані людям на добро.

Опубліковано у Новини. Додати до закладок Постійне посилання.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>