НА ЩАСТЯ, НА ЗДОРОВ’Я, НА НОВИЙ РІК, НА НОВЕ ЛІТО…

Січень – середина зими та початок року. Місяць багатий на святкові дні. Та особливо улюбленим здавна було свято Нового року.
Наші пращури зустрічали початок року навесні. З прийняттям християнства дату перенесли на осінь. А з 1 січня 1700 року новорічне свято стали відзначати в перший день січня. Коли офіційний початок року змістився на 14 днів уперед, церковне літочислення не змінилося. Тож з того часу 14 січня ми маємо унікальне свято – «старий» Новий рік.
Йому передує свято Маланки, або Щедрий вечір, коли дівчата щедрують і ворожать. Молодь «водила Маланку»: щедрувальники в костюмах і масках ходили від хати до хати і веселили жартами і щедрівками, влаштовували цілі вистави.
На початок року припадає свято Василя, який вважався покровителем землеробства. Тому вдосвіта годилося засівати оселі зерном: житом або пшеницею. Це символізувало достаток і хороший урожай.
Існують і природні прикмети цих свят.
Якщо ніч Нового року (14 січня) тиха і ясна, рік буде щасливий. Ранковий іній – на врожай зернових та меду.
Якщо на Маланки (13 січня) сонячно й відлига, то чекай теплого літа. Якщо сильний мороз і падає сніжок — це на врожай хліба, здоров’я людей і тварин.

Опубліковано у Новини. Додати до закладок Постійне посилання.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>