СЕКРЕТИ ЗИМОВИХ ВІЗЕРУНКІВ

Взимку морозяного ранку на вікнах «виростають» чудесні візерунки. І кожен, напевно, замислювався: а як виникають на вікнах ці дивовижні малюнки?
Але цьому природному явищу є пояснення. У повітрі завжди є водяна пара. Адже вода випаровується із землі, з водойм, з рослин, пару видихають усі живі істоти. Якщо повітря прохолодне – пара перетворюється у росу. Саме тому влітку ми бачимо вранці блискучі росинки на траві і квітах. А в морозні зимові ночі краплинки водяної пари замерзають у повітрі і перетворюються на голочки-кристалики льоду. Вони осідають на деревах, на травах – і вранці ми бачимо іній. На кризі замерзлого ставка бувають навіть інеєві «квіти» з льодяних пластиночок. Виявляється, малюнки на наших вікнах – це теж іній! Але як з кристаликів складаються малюнки?
Якби ми з вами подивились на віконне скло через мікроскоп, ми побачили б, що воно не зовсім рівне та гладеньке. На шибці є маленькі, майже невидимі подряпинки, тріщинки, нерівності, можуть бути пилинки, відбитки пальців. І крижані голочки наростають по краях цих нерівностей. Утворюється гілочка, на ній наростають інші. А ще в утворенні візерунків допомагають повітряні потоки. Кристалики ніби нанизуються один на одного і плетуть ці дивні малюнки.
Є різні візерунки. Одні схожі на плетиво найтонших ниток. Інші – на дивовижні ліси, пухнасті ялинові чи соснові гілочки, чудернацькі квіти, сніжинки, зірочки, пушинки, загадкові знаки, морські хвилі, казкових птахів і тварин…
Виявляється малюнок залежить від температури і вологості повітря та від чистоти скла. Чим сильніший мороз – тим дивовижніші й більші візерунки. Крім того, найкрасивіші, найпухнастіші гілочки виростають внизу на вікні – адже там накопичується найбільше вологи.
З давніх-давен люди уміли розпізнавати мову природи. Навчились вони читати і візерунки на вікнах. Виявляється, за ними можна передбачати погоду. Якщо гілочки візерунків направлені вгору – буде ясно і морозяно, а якщо вниз – погода буде снігова і похмура. Прямі візерунки обіцяють мороз, косі – відлигу, а чудернацькі попереджають про снігопад.
Візерунків не буває при відкритій кватирці. Не ростуть диво-квіти і на подвійних склопакетах у сучасних вікнах.
А чи «малює» мороз на ваших домашніх вікнах?

Опубліковано у Новини. Додати до закладок Постійне посилання.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>