ПТАХ 2022 РОКУ

Щорічно орнітологічна спільнота України обирає символом року вид птаха, який можна легко побачити в природі й спостерігати за ним. Птахом 2022 року обрано ластівку міську.
Це невеликий птах з вузькими крилами, довжина його тіла 13-16 см, розмах крил 26-32 см, вага 16-23 г. Верх голови, спини, плечей дорослих птахів чорний з синім металічним блиском; поперек, надхвістя, шия, низ тулуба – білі; хвіст чорно-бурого кольору виїмчастий (але не вилчастий, як у сільської ластівки); дзьоб короткий, чорний; ніжки коротенькі й покриті білим пір’ячком. Для міської ластівки характерні уривчасті звуки «тріт-тріт». Ластівка міська живе поряд з людиною. Часто селиться цілими колоніями. Головне, щоб були будівлі з карнизами, балконами, під якими пташки ліплять свої гнізда, схожі на півкулю з вузьким льотком у верхній частині. Ластівка міська перебуває під захистом Бернської конвенції. Основну загрозу для неї становить необдумана діяльність людини, великої шкоди їм завдає ремонт будівель, на стінах яких розташовані їхні гнізда, особливо влітку в період гніздування. Сучасна архітектура, що не передбачає карнизи та виступи на будинках позбавляє ластівок місць, зручних для спорудження гнізд. Протягом року до обраного птаха року прикута особлива увага – дослідникам важливо з’ясувати його чисельність, поширення, потреби й проблеми, а також якомога ширше розповісти про його життя в природі.

Опубліковано у Новини. Додати до закладок Постійне посилання.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>