ЗИМА З ВЕСНОЮ ЗУСТРІЧАЮТЬСЯ ТА МІЖ СОБОЮ СПЕРЕЧАЮТЬСЯ

Звернення до народних прикмет у лютому – закономірне явище, адже не за горами весна. Найчастіше погоду передбачали за святами, а найбільше вірили в прикмети Стрітення. Давньослов’янська назва свята «зимобор». За повір’ям, саме цього дня зима стрічається з весною. Люди вірили, що яка погода в цей день, така очікується й весна: теплий день обіцяє ранній березень, а коли морозяно – зима ще довго протримається. Якщо на Стрітення відлига – весна має бути теплою і ранньою, сніг обіцяє дощову і тривалу весну, хурделиця – весна пізня й холодна, а коли хмарно й без сонця – ще дошкулятимуть морози. Кажуть, якщо на Стрітення півень води нап’ється, то на Явдохи (14 березня) віл трави напасеться, тобто весна буде рання. Хоча була й інша прикмета: якщо в цей день півень нап’ється з калюжі, то жди ще стужі. Цікаве спостереження пов’язане з бурульками. Якщо вони короткі – снігу випаде небагато, а коли довгі – то ще треба сподіватися на заметілі. Якщо до вечора на Стрітення стає тепліше – весна поборола зиму, а якщо холодніше – навпаки. У християнському календарі свято Стрітення знаменується зустріччю у храмі Богонемовляти Ісуса Христа зі святим Симеоном та Анною Пророчицею. Це уособлює зустріч Старого і Нового заповітів, зустріч Христа с людством.
На честь Стрітення в церквах правиться служба і святяться свічки й вода. Побутує повір’я, що стрітенську свічку «громницю» слід запалювати під час грози, щоб блискавка не влучила в хату.

Опубліковано у Новини. Додати до закладок Постійне посилання.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>