19 КВІТНЯ – ДЕНЬ ПРОЛІСКИ

Ці тендітні весняні квіти надзвичайно живучі. Проліска може переносити значні заморозки: вона просто відтає з повністю заледенілого стану і продовжує цвісти. Щоб не стати здобиччю гризунів, цибулини в процесі еволюції стали отруйними. А невисоке стебло дозволяє встояти перед сильними поривами ранньовесняних вітрів.
Проліска (Scilla) — рід трав’янистих рослин родини холодкових (Asparagaceae). Навесні ліси Ічнянського національного природного парку вкриваються блакитними килимами: квітують проліски сибірська та дволиста. Вони ростуть суцільними куртинами під різними листяними деревами.Часом у лісі зустрічаються білі проліски. Це не окремий вид, а рослина-альбінос. Проліски — ранньовесняні медоноси і пилконоси. Медопродуктивність їх незначна, але вони цінні тим, що зацвітають одразу після танення снігу, тож мають величезне значення для перших комах. До речі, саме комахи й поширюють ці квіти. Дрібне насіння пролісок багате на олію, це приваблює мурашок, які, збираючи його, сприяють розсіванню і поширенню цих рослин.

Опубліковано у Новини. Додати до закладок Постійне посилання.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>