ЗЕЛЕНІ ХИЖАКИ

Зазвичай рослини – це корм для тварин. Але буває й навпаки, коли тварини самі стають здобиччю «зелених хижаків».
Вчені здавна звертали увагу на рослини, які живляться комахами. Першою у 1769 році була описана венерина мухоловка, а в дев’ятнадцятому сторіччі дослідили вже цілу низку комахоїдних рослин, їх будову і функції. Всі вони мають свої хитрощі для вловлювання комах. В одних це клейка поверхня листя, інші мають спеціальні ловчі «пастки»: засмоктувальні, «глечики», «невиливайки», а треті можуть швидким рухом затискувати здобич.
Що ж змушує рослини ставати хижаками? Оскільки вони живуть у воді прісних водоймищ, на заболочених лугах і болотах, у торфі, піску, тобто на субстратах, бідних на сполуки азоту, фосфору, калію та інших речовин, тож вони компенсують це за рахунок перетравлювання невеликих тварин, насамперед комах, яких ловлять за допомогою спеціальних органів — метаморфізованого листя. На поверхні такого листя є залозки, що виділяють травні ферменти і кислоти.
Найбільші хижі рослини населяють тропічні широти. (До речі, їх здобиччю часом стають навіть дрібні тварини). В Україні побачити ці дивовижні рослини непросто, адже вони населяють болота, заболочені луки, а деякі взагалі живуть під водою. Це товстянки, росички, пухирники.
У водоймах Ічнянського національного природного парку мешкає комахоїдна альдрованда пухирчаста. Свою назву вона отримала на честь італійського вченого-ботаніка Уліссе Альдрованді.
Це багаторічна трав’яниста рослина без коренів, із ниткоподібним стеблом завдовжки 5-10 см. У альдрованди дивовижні листки – майже круглі, при основі зрослі, вкриті волосками, при подразненні яких половинки листка замикаються і затискують здобич. Листок при цьому набуває форми пухирця. Процес травлення може тривати понад місяць. Після цього листок здебільшого відмирає. Цвіте альдрованда дрібними білими квітками у липні – серпні, опилюється комахами. Плід – куляста коробочка з чорним, гладеньким насінням. Та частіше рослина поширюється вегетативно: плаваючи на поверхні води, вона чіпляється за оперення водоплавних птахів і поширюється в інші водойми. Альдрованда пухирчаста занесена до Червоної книги України. (Фото з інтернету)

Опубліковано у Новини. Додати до закладок Постійне посилання.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>