ПОРА ТИХОГО ПОЛЮВАННЯ

Жовтень добігає кінця. Ночі стали холоднішими, а ранки оповиті густими туманами. Така погода сприятлива для грибів, тож в лісах Ічнянського національного природного парку триває «тихе полювання». Дружні сімейки опеньок, клейкі маслюки, барвисті сироїжки чи хрумкі грузді – кожен знайде гриби на свій смак. Та найбільш бажаний трофей для кожного грибника – це, звісно, білий гриб.
Гриби – цінний харчовий продукт, що містить білок, вітаміни групи В та мікроелементи.
Та не забуваймо про отруйні гриби, такі як бліда поганка, панцирний мухомор, а також деякі види печериць, сироїжок. Вони особливо небезпечні тим, що перші ознаки отруєнь проявляються лише за кілька годин і навіть днів після вживання, коли допомогу надавати вже пізно. Отож, вирушаючи на «тихе полювання», дотримуйтесь правил безпеки:
Не беріть невідомих грибів.
Не збирайте гриби біля автошляхів чи смітників, вони можуть містити важкі метали, небезпечні для здоров’я.
Зібрані гриби краще складати у кошик чи торбинку з екоматеріалу, а не в пластиковий пакет.
Не слід збирати старі чи в’ялі гриби.
Перебирати і готувати гриби треба одразу після збирання. Адже в теплі в них розкладається білок, утворюючи токсини.
Всі гриби перед кулінарною обробкою слід спочатку проварити, а відвар злити.
Не висмикуйте гриб із землі, щоб не пошкодити грибницю. Краще зрізати його ножем чи викрутити.
Не чіпайте тих грибів, які ви не берете, навіть отруйних – у лісі є багато істот, які ними живляться. Крім того, гриби перетворюють лісову підстилку на ґрунт.

Опубліковано у Новини. Додати до закладок Постійне посилання.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

Можна використовувати XHTML теґи та атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>